166. СУ "Васил Левски"
Спортно училище в град София

За нас

Училището е създадено през 1977 г. със заповед на Министерство на народната просвета и е настанено в сградата на 47. СОУ "Ген. Емил Марков" сега 47. СОУ”Христо Г.Данов”, кв. ”Иван Вазов”, град София. За кратък период спортното училище става едно от водещите спортни училища в страната. По предложение на СК "Левски"- гр.София, ръководствата на районите "Триадица"-София и "Подуяне"-София със заповед на Министерство на образованието, от учебната 1996/1997 година спортният профил е обособен в отделно училище и преместен в                          предоставената  от район "Подуяне"-София сграда под нов номер и ново име: 166. СОУ – спортен профил "ВАСИЛ ЛЕВСКИ", с адрес: гр. София, ул. ”Константин Фотинов” №4, а от учебната 2001/2002 година училището се преобразува в 166. СПОРТНО УЧИЛИЩЕ „Васил Левски”.

В своята 45- годишна история спортното училище даде на страната ни:

  • 17 олимпийски медалисти;
  • над 230 медалисти от Световни и Европейски първенства. 

От завършилите 36 випуска с общо 3400 ученици, над 1800 са постъпили във висши учебни заведения в страната и чужбина, над 500 работят като треньори и инструктори у нас и в чужбина, над 700 са реализиралите се като професионални спортисти. 166 СПОРТНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" подготвя не само високо класни спортисти. С помощта на квалифицирани специалисти по общообразователните предмети се изграждат личности, умеещи да се справят с всяка възникнала житейска ситуация.

На своите възпитаници училището предлага:

  • изучаване на английски език от 6 до 12 клас;
  • обучение по компютърно моделиране и информационни технологии в 6 - 10 клас;
  • професионална подготовка по професия „Помощник-треньор“ - код 8131001 за съответния спорт в 8-12 клас;
  • спортна подготовка по избран спорт в 6-12 клас.

От учебната 2011/2012 г. учениците, обучаващи се в училището по желание могат да продължат образованието си като придобиват професионална квалификация „помощник – треньор“. 166. Спортно училище разполага с библиотека, модерно обзаведени кабинети по химия, информационни технологии, мултимедия, фитнес зала за общофизическа подготовка с модерно професионално оборудване. За спортна подготовка по видовете спорт се ползват залите и спортните терени на комплекс "Герена" , стадион „Георги Аспарухов” плувен комплекс „Спартак”, стрелбищен комплекс „Гео Милев” и спортните съоръжения на СК "Левски"София. Към училището функционира стол, в който се хранят учениците спортисти . Всяка година по държавен план-прием училището приема две паралелки в VІ клас и една паралелка в VII клас по  спортовете – баскетбол, бокс, борба ( класическа и свободна) , волейбол, джудо, кану-каяк, лека атлетила, плуване, спортна стрелба, самбо, тенис, футбол и художествена гимнастика.

В 8 и 9 клас се осъществява допълнителен прием на ученици спортисти, носители на медали от вътрешни и международни състезания.

 След 7 клас на елитните спортисти се дава възможност за извеждане на комбинирана форма на обучение.

Удобен транспорт:

  • метростанция „Хаджи Димитър“
  • трамвай: 22
  • автобуси: 120, 78, 79, 90, 100
  • тролейбуси: 1, 2, 4